Mitä jouluna syötäisiin?

Olen tässä jo tovin mietiskellyt mitä meillä laitettaisiin joulupöytään tänä vuonna. Jouluaaton ruuan olen tahtonut pitää hyvin perinteisellä linjalla. Useimmiten siis kinkkua, keitettyjä perunoita, laatikoita (ainakin porkkanaa ja bataattia pitää olla), rosollia, karjalanpiirakoita, munavoita, yms. Viime vuonna jakson ja ehdin tekemään kaiken itse, oli muuten ensimmäinen kerta kun näin onnistuin tekemään.

Kinkun paisto jännitti kamalasti, mutta se sujuikin ongelmitta ja kinkku oli mitä maistuvinta. Laatikoiden teko onnistui yllättävän helposti ja oi, nams! Itsetehtynä ne oli niin paljon paremman makuisia, että taidan tehdä vastakin. Karjalanpiirakoita ollaan paistettu miehen kanssa yhdessä, jokaisena jouluna joka ollaan seurusteltu. Tykätään niistä paljon ja tästä on jo muodostunut kiva perinnekin :) Piirakoita meillä syödään ennen joulua ja jälkeenkin jos niitä vaan jää joulupöydästä! Kahvipöydän kavereina on perinteisesti ne joulupiparit ja -tortut sekä taatelikakku. Ja tietty erilaiset suklaaherkut! Tänä vuonna ajattelin testailla jotain itse tehtyjä joulunameja :) Hassuin jouluruokaperinne meidän perheessä on tapaninpäivän tortillat. Ai, että ne maistuvat hyvältä jouluruuan jälkeen ja tarjoavat kyllä uusia makuja joulun vieton keskelle.

Olen alkanut tallettamaan reseptejä omaan joulukirjaan. Sinne olen valinnut ne hyväksi testatut reseptit, joita tahtoisin tehdä uudelleenkin jonain muuna jouluna. Viime vuonna onnistuin löytämään nuo älyttömän hyvät reseptit porkkana- ja bataattilaatikoille, mutta harmiksi ne hävisi jonnekin siivouksen yhteydessä ennen kuin ehdin niitä laittaa ylös. Omana joulukirjana minulla on Martha Wendelinin joulukirja sekä oma reseptiarkisto normaalista keittokirjasta :)


Tuossa Hyvää joulua-kirjassa on kirjaa jaettu erilaisiin osioihin; joululahjat, reseptit, yms. mutta itse olen vain kirjoitellut sinne reseptejä ja laittanut vähän vuosilukuja ylös milloin on tarjottu mitäkin ensimmäisen kerran. Toivottavasti omat tytöt sitten joskus saavat tutkia tuota ja tehdä jotain jouluruokia äidin ohjeella jos tahtovat testata lapsuuden joulujen herkkuja :)

Tälle joululle tahtoisin kokeilla ehkä jotain uutta ennen aattoa ja joulupäivänä, jouluaatto mennään perinteisellä kaavalla jos ollaan kotosalla jouluruokailemassa :) Mielessäni on ollut idea järjestää jonkin tyyppinen itämainen jouluruoka omalle perheelle ja meidän tyttöjen isovanhemmille ennen joulua. Jossain lehdessä oli ideoita itämaiselle jouluruualle, mutta en nyt ole sitä mistään löytänyt uudelleen ;(Kommentit

Suositut tekstit