Lucian päivä 2014

Lucian päivää vietetään joka vuosi 13. joulukuuta. Lucian päivää vietetään erityisesti ruotsinkielisillä alueilla ja alunperin se kuuluukin katolilaiseen pyhimyskalenteriin.

Lucian päivän perinteisiin kuuluu Lucia-neidon valinta. Lucia-neito pukeutuu perinteisesti valkeaan asuun ja vyötäisillä on punainen nauha. Päässä neidolla on kynttiläkruunu sekä kädessä kynttilä. Ajatuksena on, että Lucia-neito tuo valoa vuoden pimeimpään aikaan. Joissakin lähteissä Lucia suomennetaan Valottareksi.

Vuosittain Helsingin tuomiokirkossa kruunataan vuoden Lucia-neito, joka on valittu yleisöäänestyksellä ja samassa yhteydessä järjestetään hyväntekeväisyyskeräys. Lucia-neito esiintyy tämän jälkeen tuomiokirkon portailla tonttujen kera ja sen jälkeen Lucia-kulkue kiertää Helsingissä. Usealla paikkakunnalla kruunataan omia Lucia-neitoja ja päivää vietetään perinteiden mukaisesti. Ihanaa olisi joskus päästä seuraamaan tätä paikan päälle :)

Lucian päivänä leivotaan myös perinteisiä Luciapullia. Törmäsin nettiä selaillessani kahdenlaisiin pulliin; ässän mallisiin ja sellaisiin jotka oli koristeltu piparitaikinalla. Tärkeänä erona tavalliseen pullaan on sahrami, josta pulla saa kauniin keltaisin värinsä :) Näitä on pakko kokeilla, harmillisesti pullareseptiä päästään kokeilemaan vasta huomenna, mutta lupaan kuvia pullista teille sitten :)

Hyvää Lucian iltaa lukijat, nautitaan kynttilän valosta vaikka nyt iltahämärissä :)Kommentit

Suositut tekstit